Tuesday, March 9, 2010

Resepi Nasi Ayam Umie..


i love it............

Bahan-Bahan
1. Beras 3 cawan
2. Ayam 1 ekor
3. Bawang merah 2 biji
4. Bawang putih 3 ulas
5. Bawang besar 1 biji
6. Daun pandan sehelai
7. Halia 1 inci
8. Daun sup
9. Tomato 2 biji
10. Salad
11. timun batang
12. Marjerin 2 sudu
13. Stok ayam (4 cawan)
14. Lada besar 1biji
15. Lada kecil 2 biji

Cara Penyediaan:-

Stok Ayam

1.Masukkan 10 cawan air dan rebus ayam sehingga masak.

2.Tos kan ayam dan asingkan 4 cawan air untuk nasi dan lebihan untuk sup.

Ayam

1.Perapkan ayam dengan kicap cair dan goreng. Boleh juga guna kicap pekat tambahkan sedikit air.

Nasi

1.Tumiskan 2 ulas bawang putih(mayang) dan 1 biji bawang besar(mayang), masukkan daun pandan serta halia hingga kekuningan.

2.Masukkan stok ayam dan marjerin, biar sehingga mendidih, kemudian masukkan beras, biar sehingga masak.

Sup

1.Tumis bawang putih 2 ulas, bawang merah 2 ulas dan bawang besar 1 biji(mayang), kemudian masukkan stok ayam, kubis jeruk dan halia 2 inci.

2.Tambah garam dan perisa dan akhirnya daun sup.

Sos

1.Tomato buah sebiji, 1 ulas bawang putih, 1 ulas lada besar,2 ulas cili padi, gula dan garam dan sedikit air. Kisar bahan-bahan tersebut

2.Campur perahan limau nipis/kasturi .

Ulam

1.Timun batang, salad dan tomato..potong ikut suka le..

pastu hidang dan makan...memang best kalau buat sendiri..yang penting kepuasan....

No comments:

Post a Comment