Monday, May 17, 2010

Cara Buka Keyboard Acer TravelMate 2413



Kisahnya laptop ni ada masalah dengan bunyi beep berpanjangan masa nak boot os windows tapi sangkut kat logo Acer tak bergerak-gerak. Bila tekan "enter" masuk ke option dan pilih 'normal windows' baru lepas masuk sistem.

Jadi aku pun macam biasa berlagak terrer godek sana godek sini dan akhirnya jumpalah punca dia, rupa-rupanya keyboard rosak. Bawah ni aku tunjuk cara nak tanggalkan keyboard tu, guna screwdriver kecik yang rata untuk kerja-kerja remeh tapi menyesakkan nih (kena hati-hati pasal klip dia plastik je).
1. Apa-apa hal buang bateri dulu kemudian buka klip lcd kat belakang tu.

2. Buka semua skru kat bawah laptop tu supaya body dia longgar.


3. Cungkil panel plastik dengan hati-hati sampai terbuka semua klip dan tanggalkan.

4. Buka skru keyboard untuk tanggalkan (ada satu skru) dan siap.

Kalau nak tahu pasal beep codes boleh tengok SINI

11 comments:

  1. apa ke benda ni??? tak paham aku..
    ada award utk kamu.. sila2

    ReplyDelete
  2. hempuk je bro
    senang cerita
    he he he

    ReplyDelete
  3. salam hazrul
    kalau koi habislah
    jahanam lappy tu
    hu hu hu..

    ReplyDelete
  4. haahahahak , rajin kau , aku tak pernah godek pun mende2 ni , hahahak

    ReplyDelete
  5. [sham]
    aku pun tak paham hahaha...

    [Hazzy Ishak]
    nanti bersepah kena sapu plak bro hehehe...

    [zul]
    w'salam,
    koi isi masa lapang je Zul hehehe..

    [Aus]
    bukan rajin tapi extra bodoh ni. takda penyakit cari penyakit wakaka...

    ReplyDelete
  6. Oh mankind that you so much quest of your despatch at beneficial time. It helped me in my assignment. Thanks Alot

    ReplyDelete
  7. Just want to say what a great blog you got here!
    I've been around for quite a lot of time, but finally decided to show my appreciation of your work!

    Thumbs up, and keep it going!

    Cheers
    Christian, Satellite Direct Tv

    ReplyDelete
  8. >>___<<

    hahahha x pnh raba plak part ni. huhuhhuhu ... kank bila bosan, wa kerjakan beliau. woohaaa!

    ReplyDelete
  9. [Frodo]

    woohaaa! jangan tak raba...

    ReplyDelete
  10. ti ati bukanya....
    krena ane prnah gagal

    ReplyDelete
  11. keyboard model acer sensitif sikit, pantang terselit habuk mesti sangkut.

    ReplyDelete