Sunday, May 2, 2010

Aku Dan Diabetis a.k.a. Kencing Manis


Alhamdullillah pemeriksaan terkini pada April 2010 menunjukkan bacaan paras gula aku dah menurun sepanjang sembilan bulan ni daripada 13.9 mmol/l ke 8.4 mmol/l. Bacaan tekanan darah pula daripada 150/82 kini 113/79.

Okeylah tu, kalau nak turun keparas normal memang agak mustahil pada aku. Nak kena diet gila-gila kata orang pastu senaman kena maintain..hehe..aku setakat senaman atas katil buleh le.

Cuma bacaan HbA1c masih tinggi 10.2 %, misi kata kena turun sampai 6 % baru ok. Bacaan ni dikatakan bacaan yang tepat kerana ia mengira keadaan darah kita sepanjang 6 bulan kebelakang dan diambil 6 bulan sekali (aku punya nanti bulan Jun).

Ubat yang aku ambil sekarang ni pun dah kira dos maksimun pun, metformin dan glibenclamide dah jadi sebahagian hidup aku. Kalau ikutkan klinik diabetis, diorang nak suruh aku cucuk insulin dah tapi nasib baik paras gula aku dah turun, jadi aku sambung terus dengan dos yang sedia ada ni.


Sapa-sapa yang nak tahu pasal kencing manis ni bolehlah tengok kat sini kot, manalah tahu ada perubahan-perubahan yang kita rasa agak pelik berlaku pada diri kita macam dahaga keterlaluan (kering tekak), kencing acap terutama pada waktu malam dan luka yang lambat sembuh pada bahagian kaki.

Wassalam..


24 comments:

  1. salam sahabat.
    banyal la pulak nak kena
    makan ubat yek?bawaklah
    makan nanti lain pulak jadinya
    moga anda tabah selalu

    ReplyDelete
  2. sy pun kene mkn ubt itu n ini, takat ni kesihatan ok le.. xde pape kata doktor..
    harap arol kawal pemakanan tu nnti biar sentiasa terkawal..
    apapun senyum mau lebey.. ubat gak tu

    ReplyDelete
  3. Salam arol..
    jaga kesihatan... betul kata kak maiyah, jaga pemakanan n banyakkan senyuman n ketawa... ubat yang paling mujarab... :)

    ReplyDelete
  4. @zulkbo
    InsyaAllah sahabat, tp kadang-kadang tu lupa juga nak makan ubat

    ReplyDelete
  5. @maiyah
    Alhamdullillah kalau takda penyakit lain, takda le rungsing sangat kan. Saya pun makan ubat diabetis je, ubat lain untuk spasm ke, vitamin tulang ke dan pain killer dah lama tak telan. Kalau sakit sangat saya baca Al Fatihah je banyak2...

    ReplyDelete
  6. @Atikah
    w'salam Tikah, terima kasih atas nasihat. Nak jaga pemakanan memang susah tapi dah lama tak ambil nasi untuk makan malam.

    ReplyDelete
  7. salam arol

    manis dalam senyuman tak pa

    jgn manis dalam minuman hehe

    jaga kesihatan , samping tu bykkan senaman sikit melalui latihan gunakan dumb bell

    ReplyDelete
  8. salam arol,
    mbaca n3 saudara mmbuatkan ujian yg sy lalui terasa sgt ringan bbanding saudara.
    smoga terus tabah dan kita sama2 berusaha.

    ReplyDelete
  9. @rezeki

    buatkan saya tersenyum je..hehe..

    ReplyDelete
  10. salam...
    dari jauh ku tetap mendoakan sahabat tetap sejahtera..mekasih atas info tu..

    ReplyDelete
  11. Sekarang didapati pula masalah kekurangan gula dipasaran..

    ReplyDelete
  12. itu ubatnya dah byk mcm tu

    pantang larang makan itu ini pun rasanya banyak juga, kan...

    ReplyDelete
  13. @relevan
    sebenarnya bagus untuk kesihatan tu..hehe..

    ReplyDelete
  14. @Kujie
    alamak, Kak Jie ke ni, tima kasih singgah blog saya.
    pantang larang tak tau le plak tapi saya kurangkan makan aja sekarang.

    ReplyDelete
  15. Salam...
    Terjumpa URL ni di blog Pie Wahid....

    Senasiblah kita....saya pun bergantung kepada butir-butir metformin, gliclazide, gemfirobzil,dan perindopril...sebagai penyambung hayat, selain doa kepadaNya.

    Buat masa ini belum reti nak buat entri pasal ini....tumpang baca entri rakan-rakan yang punya pengalaman serupa.

    Moga Allah mudahkan segala urusan kita.

    ReplyDelete
  16. @xiiinam
    terima kasih sudi singgah. InsyaAllah semuga dipermudahkan segala urusan kita. Ada masa boleh kita kongsi cerita lagi.

    ReplyDelete
  17. Gud Info RoL...Jgn ingat kita nmpak sihat ni penyakit tak buleh singgah...mencegah kan lebih baik...

    Tabah yer Bro..dugaan Allah tak siapa tahu apa disebaliknya.....

    ReplyDelete
  18. @Eye_nee
    terima kasih cik kak..cegah sebelum terlambat.

    ReplyDelete
  19. Tahniah kerna berjaya turun ke paras normal kembali. BUkan senang tuu .

    ReplyDelete
  20. Salam kenal,

    Bagi individu normal, paras HbA1c adalah kurang daripada enam peratus (6%).

    Bagi pesakit kencing manis, paras kurang daripada tujuh peratus (7%) menggambarkan kawalan gula yang bagus.

    Ada masa jemput singgah esulin.biz, dapatkan panduan senarai makanan yg perlu dielakkan oleh pesakit diabetes.

    Moga terus diberikan kekuatan dan kesihatan selalu.

    ReplyDelete
  21. Boleh saya tahu.. umur arol, berat badan dan ketinggian.. saja nak tahu hehe.. bukan apa mungkin saya boleh cadangkan sesuatu agar dapat menurunkan kadar gula dalam darah.

    :)
    p/s saya bukan doktor.

    ReplyDelete