Tuesday, February 28, 2012

Ikan Kerapu Masak Stim

masih dalam pembikinan




Semalam aku cuba buat ikan kerapu masak stim ni, sempoi je makan berdua dengan Nurin (umminya tak makan sebab diet malam, hahaha) tapi rasa cam tak puas sebab buat sekor je... so petang ni kalau rajin aku nak cuba buat lagi 3 ekor hehe...

Aku punya resepi mudah je. Mayang seulas bawang putih, sebiji bawang besar, halia seinci, serai 2 batang, Pastu sapukan ikan kerapu dengan garam halus sikit dan gaul dengan bahan-bahan yang dimayang tadi. Masukkan cili padi, sos tiram dan air setengan cawan pastu kukus lebih kurang 20 minit siap hehehe..kalau nak masam boleh perahkan asam limau sikit.. jadilah Ikan Kerapu Masak Stim sempoi hahaha..

4 comments:

  1. Dlm 2 minggu lepas akk buat ikan stim ni..tp gunakan ikan siakap...sekali rasa kuah dia..pehal pahit pula..percubaan akk kali ke 2 masak ikan stim ni..punyalah Bodohnya kalau pasal masak memasak ni...last2 kwn2 akk ckp...mungkin terlebih Halia atau pun Air asam limau...nasib baik ikan tak rasa pahit...

    ReplyDelete
  2. kene letak air ke en asrul?
    ritu lady buat x letak air.. tp die akan ade air sikit.. sedap..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak letak pun takpe, tp saya suka hirup kuah jadi saya letak air.

      Delete